Spondilolisteza

Dijagnoza i težina iskliznuća

Za pravilno postavljanje dijagnoze važna je medicinska povijest pacijenta, fizički i neurološki pregled te slikovne pretrage.

 • Medicinska povijest uključuje simptome, njihovu težinu i već podvrgnute metode liječenja.
 • Fizički i neurološki pregled uključuje procjenu limita u kretanju, balansne probleme, bol, reflekse u tjelesnim ekstremima, slabost mišića i osjeta. Pregled može biti sadržan od serija kretanja kao što su hodanje, naginjanje naprijed i nazad u struku, u stranu hodajući, i slično.
 • Slikovne pretrage mogu uključivati rentgen (prednji, stražnji, sa strane), CT, MRI (magentska rezonanca).

Slikovni primjer spondilolisteze:

lbp2.jpg lbp3.jpg

Slika 1 - Iskliznuče kralješka

Slika 2 - Fraktura pars interarticularisa

Evaluirajući rentgensku sliku (X-Ray), CT i/ili magnetsku rezonancu (MRI), određuje se težina iskliznuća na osnovu "Meyerding" sustava. Sustav je lagano razumjeti. Iskliznuća su razvrstana po postotku kojem je jedan kralješak iskliznuo u odnosu na drugi. Iako svaka spondilolisteza ne zahtijeva kiruško liječenje, težina i stupanj iskliznuća je važan za razmatranje kirurških metoda liječenja.

spondi3.jpg

I razina: 1-24%
II razina: 25-49%
III razina: 50-74%
IV razina: 75%-99%
V razina: 100%, spondiloptoza


Kada se preporuča minimalno-invazivna operacija (MIS)

Pored težine iskliznuća, indikacije za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (MISS) variraju zbog stanja i dijagnoze te samog pacijenta. Minimalno-invazivan zahvat se preporuča u nekom od slijedećih slučajeva:

 • Bol i ostali simptomi se pogoršavaju i ne regiraju na konzervativno ne-kirurško liječenje
 • Bol i drugi simptomi značajno utječu na kvalitetu života
 • Razvijaju se neurološki problem i ispadi poput slabosti, slabe koordinacije, ukočenosti, nemogućnosti kontroliranja osnovnih ljudskih potreba (mokrenje i stolica)
 • Slikovne pretrage poput rentgena (X-Ray) i magnetske rezonance (MRI) ukazuju na nestabilnost kralješnice ili progresiju iskliznuća


Ciljevi minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (MISS)

Kirurški ciljevi uključuju:

 • Dekompresija spinalnih živaca (smanjenje pritiska)
 • Stabilizacija kralješnice s ciljem prevencije progresije iskliznuća i kompresije živaca
 • Ispravljanje deformacija i vraćanje kralješnice u početni položaj


Minimalno-invazivna kirurgija kralješnice (MISS) može sadržavati kombinirane procedure poput obnavljanja "pars intercularisa", dekompresije, spinalne fuzije s instrumentacijom i ispravljanja deformacija:

 • Obnavljanje "pars intercularisa" može sadržavati uklanjanje komada kosti u kombinaciji sa spinalnom fuzijom s instrumentacijom. Ovo je najbolja metoda za djecu mlađu od 16 godina.
 • Dekompresijski zahvati smanjuju pritisak na spinalni kanal ili spinalne živce. Diskektomija (vađenje dijela diska), laminotomija, laminektomija i foraminotomija su česte vrste zahvata. Laminotomija (djelomično vađenje) i laminektomija (poptuno vađenje) uključuje rezanje komada kosti kralješnice blizu malog zgloba (lamine) kako bi se povećao prostor spinalnog kanala i kako bi se pristupilo samom mjestu obavljanja zahvata diskektomije. Foraminotomija proširuje foraminalni prostor gdje prolaze živci.
 • Spinalna fuzija koristi transplatirani komad kosti kako bi se 2 ili više kralješka spojila. Fuzija je često kombinirana instrumentacijom, implatantom (kavezom), šarafima i šipkama kako bi se trenutno stabiliziralo kralješnicu i zaustavio napredak iskliznuća dok se kralješci ne spoje
 • Ispravljanje deformacija uključuje vraćanje kralješnice u normalan položaj te fiksiranje kralješnice koristeči se fuzijom s instrumentacijom.


Vrste minimalno-invazivnih zahvata za tretiranje spondilolisteze

Minimalno-invazivnom kirurgijom kralješnici se pristupa od naprijed (anterior), od iza (posterior), sa strane (lateral) ili kombinirano sa strane i od iza (postolateral). Vaš neurokirurg spondilolistezu može operirati jednom od slijedećih vrsta operacija:

 • ALIF - prednja fuzija omogućava pristup kralješnici i disku kroz abdomen. Ponekad je ova fuzija kombinirana stražnjom fuzijom i instrumentacijom radi bolje fiksacije.
 • DLIF / XLIF - fuzija omogućava pristup kralješnici i disku s pacijentove strane. Ova procedura uključuje pristup kroz psoas; dugi mišić koji se nalazi na obje strane lumbalne kralješnice.
 • TLIF - stražnja fuzija omogućava pristup objema stranama kroz intervertebralni foramen, mali prostor kroz koji živci izlaze iz spinalnog kanala. Implatant poput kaveza ili PEEK spacera se umeće u diskovni prostor s dodatkom trasnplatiranog komada gosti kroz jednu stranu kralješnice. Šarafi i vijci osiguravaju stražnju stranu kralješnice. TLIF fuzija spaja prednju i stražnju stranu kralješnice.
 • Trans-sakralna fuzija (L5-S1) je nova tehnologija koja koristi dugačak šaraf koji se umeće sa stražnje strane. L5-S1 razini se pristupa rezom blizu trtice. Nešto iznad zdjelice L5-S1 disk se uklanja te se umeće implatant i transplatirani komad kosti, kroz trans-sakralni uređaj. Obično se zahvat osigurava dodatnim šarafima i šipkama.

Kod većine ovih zahvata se implatant poput titanijumskog kaveza ili PolyEthylEther Ketone (PEEK) spacera umeće u diskovni prostor. Transplatirani komad kosti se stavlja oko implatanta kako bi se stimuliralo fuziju tj. spajanje kralješaka.

 

Rizici i komplikacije

Niti jedan pacijent nije isti, stoga rizici i komplikacije variraju, no oni su s minimalno-invazivnim pristupom svedeni na minimum. Vaš kirurg će Vam objasniti moguće rizike i komplikacija koje se odnose na točno određenu vrstu zahvata.

 

Slikovni primjeri:

spondi4.jpg spondi5.jpg
Primjetite kako je kralješak L5 na prvoj slici iskliznuo naprijed, te kako je na drugoj slici vraćen nazad.
spondi6.jpg

Pacijent podvrgnut MAST (Minimally-access spinal technology) TLIF fuziji. Otpušten je kući dan nakon operacije vrlo zadovoljan svojim stanjem. Primjetite minimalne ožiljke.


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.