Često postavljana pitanja o minimalno-invazivnim zahvatima na kralješnici

Kada trebam razmotriti odluku o operaciji?

Kada je riječ o kralješnici, operacija je u većini slučajeva zadnji izbor i rješenje. Međutim, ako razne ne-kirurške i konzervativne metode ne pomognu u periodu od 6-12 mjeseci, tada treba razmotriti odluku o kirurškom liječenju specifičnih stanja kao što su spinalna stenoza, išijas, spondilolisteza i degenerativna skolioza. Odluka o operaciji je individualna stvar, i ovisi iskljucivo o pacijentu i njegovim simptomima.

 

Da li sam kandidat za minimalno-invazivni operaciju?

Minimalno-invazivna kirurgija kraljesnice se neprestano razvija i unapređuje. Većina današnjij operacija moeže biti izvedena u nekom aspektu minimalno-invazivnog pristupa. Također, postoje određena stanja koja zahtjevaju klasičnu otvorenu operaciju kralješnice, primjerice skolioza visokog stupnja, tumori i neke infekcije. Najbolja opcija liječenja biti će odabrana na osnovu Vaše dijangoze i stanja općenito. 

 

Zašto trebam napraviti MRI (magnetsku reznonaciju), CT i rentgen prije operacije?

Kako bi liječnih točno procijenio Vaše stanje i dijagnozu, potrebni su neki od navedenih, a ponekad i svi nabrojani slikovni nalazi.

 

Koliko ću dugo biti u bolnici?

Generalno govoreći, minimalno-invazivna operacija kraljesnice smanjuje bolničko liječenje za pola vremena. Primjerice, tipične endoskopske diskektomije se rade isti dan primitka u bolnicu, a pacijent kuću može ići odmah sutra dan. Za razne vrste fuzija, pacijent ide kući u roku 2-3 dana, no u bolnicu dolazite i 5 dana prije operacije. Također, post-operativna bol će Vam biti znatno manja zahvaljujući minimalno-invazivnom pristupu.

 

Kada se mogu vratiti na posao nakon minimalno-invazivne operacije?

Odluka o povratku na posao je strogo individualna i naravno ovisi o vrsti posla kojim se bavite. Za pacijente koji rade uredski i sličan posao, povratak poslu moguć je već nakon 2 tjedna (pola radnog vremena). Za pacijente koje su imali veće zahvate kakav je primjerice fuzija, povratak poslu može potrajati i 2 mjeseca. 

 

Koliko će trajati oporavak?

Većina pacijenata može ustati iz kreveta i početi hodati na dan operacije, ili dan poslije. Prvih 6 tjedana aktivnosti trebaju biti isključivo hodanje i normalne svakodneve aktivnosti, bez fizičkog rada. Pacijentima se savjetuje da izbjegavaju dizanje teških predmeta, prekomjerno savijanje, uvijanje, okretanje i penjanje u prvih 6 tjedana.

 

Nakon operacije, koliko ću dugo osjetiti bol?

U prosjeku, pacijenti koji su se podvrgnuli minimalno-invazivnom zahvatu su kući otpušteni za 50% vremena ranije nego u slučaju klasične otvorene operacije, i bol ima sličan trend. Naravno, svaka procedura ima drukčiji post-operativni oporavak i razini boli.

 

Da li ću morati nositi pojas?

U većini slučajeva obavezno je nošenje pojasa (lubalne ortoze) tijekom prva 4 tjedna. Svaki dan nošenja nakon toga uzrokuje kontra-efekat.

 

Da li ću nakon minimalno-invazivne operacije morati na fizikalnu terapiju?

Prema najnovijim Hrvatskim standardima, fizikalna terapija nakon minimalno-invazivne kirurgije kralješnice je potrebna samo ako prije i poslije opracije postoje neurološki deficiti.

 

Da li se za minimalno-invazivne operacije kralješnice koristi laser?

Minimalno-invazivna pristup uključuje i najnovija tehnološka dostignuća poput lasera, endoskopa, mirkoskopa, kao i računalno-navođenih navigacijskih sustava. Sve to omogućava izvođenje operacija kroz vrlo male rezove ili ponekad su dovoljne i malene rupice (perkutani zahvati).

 

Koje su negativne strane minimalno-invazivnog pristupa u usporedbi s klasičnom otvorenom operacijom?

Važno je napomenuti da su neke od primjenjivanih tehnologija nove i u potpunosti ne istražene. Sve nove tehnologije su povezane s odredjenim stupnjem neizvjesnosti. Također, određene minimalno-invazivne tehnike su vrlo zahtjevne i zahtijevaju opsežnu edukaciju i obuku. Stoga, u nekim slučajevima gdje je doktor imao loš trening i edukaciju postoji mogućnost komplikacija. No, sve te komplikacije su povezane i s klasičnim otvorenim operacijama. Ponekad za izvođenje minimalno-invazivnih operacija treba više vremena.

 

Koji tip operacije ima veći postotak uspješnosti?

Trenutno, dugoročni rezultati i učinci minimalno-invazivnih operacija nisu dovoljno proučeni. Njihova evaluacija i studije su u tijeku. Kratkoročni učinci minimalno-invazivnih operacija su jednaki ili bolje od onih kod klasičnih otvorenih operacija, uz manju stopu komplikacija.

 

Da li je minimalno-invazivna kirurgija kralješnice eksperimentalna?

Ne. Minimalno-invazivne operacije izgrađene su na čvrstim temeljima i izvode se dugi niz godina. Također, razvijaju se brzo i neprestano.

 

Zašto nema više bolnica i doktora koji prakticiraju minimalno-invazivni koncept i kirurgiju kralješnice?

Minimalno-invazivna kirurgija je iznimno tehnički zahtjevna. Zahtijeva veliku ljubav i napore doktora koji se educira u tome segmentu. Također, oprema za izvođenje sigurno i moderno izvođenje određenih zahvata je izrazito skupa.


Komenatara (1)

Marijo Bartol
Said this on 11.3.2012 U 06:04 pm
Molim Vas za pomoć. Dogodila mi se nozgoda na poslu koje nisam bio svjestan da je uzrok mojeg stanja dok nisam bio završio na operacijskom stolu. Operirao sam diskus henriju dijagnoza protruzija diska L4 L5. Od nezgode do operacije je prošlo manje od mjesec dana. Takoreći po napravljenoj MR pod hitno sam u roku nekoliko dana operiran. Izjava mojeg kirurga je bila da je disk smrskan na 8 komadića, te je njegovo pitanje bilo jesam li imao fizički utjecaj na kičmu.. Moja izjava je bila da jesam. Nikad prije nisam imao problema sa kičmom niti bilo kakve simptome koji se pojave kod iste. Sada dolazi do problema da mi hzzo i osiguravajuća kuća za životno osiguranje ne priznaju ozljedu. Do dana moje nezgode nikada nisam imao problema sa kičmom niti se ikada lijećio od iste.Da bi u kratkom roku od nezgode završio pod skalpelom. Molim Vas kako dokazati da je meni moje stanje uzrokovano ozljedom tj. utjecajem fizičke sile na moje tijelo. U 21 godini radnog staža kod istog poslodavca nisam nikada bio na bolovanju, što je vidljivo u HZZo-u.

New comments are currently disabled.