Anatomija kičmenog stupa

Kičmeni stup ili spinalna kolumna pruža se od lubanje do zdjelice i čine ju 33 samostalne kosti koje nazivamo kralješci. Oni su posloženi jedan na drugi te su podijeljeni u 4 regije:

spine3-BB.jpg

Izraz # broj kralješaka Dio tijela Skraćeni naziv
Vratna 7 Vrat C1 – C7
Torkalna 12 Prsa T1 – T12
Lumbalna 5 or 6 Donji dio leđa L1 – L5
Sakrum 5 (spojeni) Zdjelica S1 – S5
Trtica 3 Trtica -

Vratni kralješci (C1 – C7)

Vratna kralješnica je dodatno podijeljena u dva dijela: gornji (C1 i C2) i donji (C3-C7). C1 se naziva Atlas, a C2 se naziva Axis.   The cervical spine is further divided into two parts; the upper cervical region (C1 and C2), and the lower cervical region (C3 through C7). C1 is termed the Atlas and C2 the Axis. Ociput, poznat kao ocipitalna kost je ravna kost koja formira straznji dio glave.

Atlas (C1)

Atlas je prvi vratnji kralješak, poznat i pod skraćenicom C1. Ovaj kralješak pruža podršku lubanji. Njegov izgled je drukčiji od izgleda ostalih kralješaka. Atlas je prstenasta kost sačinjena od dvije lateralne mase naprijed i nazad spojene lukovima.

atlasaxis3-BB.jpg

Axis (C2)

Axis je drugi vratni kralješak poznat pod nazivom C2. Nalik je tupom zubu okrenutom prema gore. On omogućava glavi i altasu okretanje.

 

Torkalni kralješci (T1 – T12)

Torkalni kralješci mijenjaju svoju veličinu od prvog (T1) do zadnjeg (T12). Njih karakterizira mali pedikul, dug spinozni proces relativno velik neuralni foramen, što rezultira manjom šansom za kompresijom živaca.

thoracic1-BB.jpg

1-Vertebral Body 2-Spinous Process 3-Transverse Facet
4-Pedicle 5-Foramen 6-Lamina 7-Superior Facet


Prsni koš se spaja s torkalnim kralješcima. Na razinama T11 i T12, rebra se ne pripajaju te se ona nazivaju "plutajuća rebra". Mobilnost torkalne kralješnice je ograničena upravo zbog mnogo veza između rebara i kralješaka te zbog dugog spinoznog procesa.

posterior_view-BB.jpg

Lumbalni kralješci (L1 – L5)

Lumbalni kralješci se razlikuju u veličini od prvog do zadnjeg. Ovi kralješci nose najveći dio tjelesne težine te su pod utjecajem biomehaničkih stresova. Pedikuli su duži i širi nego oni u torkalnoj kralješnici. Spinozni procesi su vodoravni i više kockasti. Neuralni foramen je ralativno velik, no kompresija živaca je vjerojatnija nego u predjelu torkalne kralješnice.

lumbar_vertebra-BB2.jpg

Svrha kralješaka

Iako se kralješci razlikuju u veličinama, od manjih vratnih do najvećih lubalnih, oni su strukture kralješnice zadužene za prenošenje tjelesne težine. Težina gornjeg dijela tijela se preko kralješnice prenosi na sakrum i zdjelicu. Prirodna zakrivljenja kralješnice pružaju otpor i elastičnost kod prenošenja tjelesne težine.

Kralješci se sastoje od mnogo dijelova koji su od velike važnosti za funkcioniranje kralješnice. Neki od njih su intervertebralni diskovi i mali zglobovi kralješnice.

Funkcije kičmenog stupa ili spinalne kolumne:

Zaštita

 • Leđne moždine i korjena živaca
 • Mnogo unutrašnjih organa


Baza za pripajanje    

 • Ligamenata
 • Tetiva
 • Mišića


Strukturna podrška  

 • Glavi, ramenima, prsima
 • Spajanje gornjeg i donjeg dijela tijela
 • Prijenos balansa i težine


Fleksibilnost i mobilnost

 • Fleksija (naginjanje naprijed)
 • Ekstenziija (naginjanje nazad)
 • Naginjanje sa strane (lijevo i desno)
 • Kombinacija navedenoog


Ostalo

 • Kosti proizvode crvene krvne stanice
 • Spremište za minerale


Sakralna kralješnica

Sakrum se nalazi iza zdjelice. 5 kostiju (od S1 do S5) su spojeni u trokutasti oblik, i čine sakrum. On je smješten između 2 kuka, spajajući kralješnicu sa zdjelicom. Zadnji lumbalni kralješak (L5) artikulira (pomiće se) sa sakrumom. Odmah ispod sakruma nalazi se 5 kostiju spojenih u jednu, i čine trticu.


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.