Animacija rentgena (X-Ray)

Transkript video animacije

Tehnologija rentgena koristi visoko-energetske zrake koju mogu proći kroz određo tkivo i sliku korisnu za postavljanje dijagnoze i načina liječenja.

Rentgen je uređaj koji se sastoji od rentgenske cijevi, koja sadrži par elektroda ili vodiča, nazvanih katoda i anoda.

Katoda je nit koja oslobađa energiju uz prisutnost struje, slično kao žarulja. Energije iz katode se oslobađa u obliku elektrona.

Anoda, locirana na suprotnom kraju rentgenske cijevi je disk napravljen od volframa, materijala koji privlaći elektrone.

Kada elektroni koji su oslobođeni iz katode dođu u kontakt s volframom, oni oslobađaju energiju u obliku fotona.

Ovi energetski fotoni su vođeni kroz glavni cilidar i nekoliko filtera, te kreiraju rentgensku zraku.

Rentgenska zraka je visoko-energetska zraka koja može biti absorbirana samo od strane gustih tkiva, kakve su primjerice kosti.

Za vrijeme rentgenskog snimanja, radiografski film je stavljen iza pacijenta, a pacijent je smješten između filma i rentgenskog uređaja. Rentgenski uređaj tada fokusira svoju energiju i zraku na određeni dio pacijentovog tijela.

Kako rentgenska zraka prolazi kroz pacijentovo tijelo, fotoni iz zrake dolaze do filma i uzrokuju kemijsku rekaciju: područja kroz koje je energija rentgena prosla kroz tijelo postaju crni, dok područja gdje je energija bila apsorbirana u primjerice kosti postaje bijela.


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.