Animacija spinalne punkcije

Transkript video animacije

Leđna moždina je snop živaca koji kreću iz baze mozga do naših leđa. Oni su odgovorni za upravljanje mišićima i kretanjima, kao i za osjetilo dodira. Zaštićena je kostima kralješnice, i slojem tekućine koja ju okružuje, a ona se naziva cerebrospinalna tekućina.

Spinalna punkcija je prodecura koja se izvodi punkcijom cerebrospinalne tekućine u potrazi za infekcijama, rakom i krvarenjem.

Tijekom procedure, pacijent leži na strani, s koljenima podignutim u predjel prsa. Ponekad pacijent sjedi, ali nagnut naprijed. Jednom kada doktor odredi mjesto gdje se procedura treba obaviti, ono je očišćeno i ubrizgava se lokalni anestetik. Potom se duga igla uvodi između 2 kralješka, dok ne dođe do područja tik izvan membrane koja okružuje cerebrospinalnu tekućinu, a ona se naziva "dura".

Tada se dura probija kako bi se došlo do cerebrospinalne tekućine. Zatim se ta tekućina skuplja u epruvete koje se šalju u laboratorij na analizu. Procedura je gotova stavljanjem flastera na mjesto uboda. Pacijent se zamoljava da se ne kupa slijedeća 24 sata.

Laboratorij će analizirati tekućinu u potrazi za više stvari. Prisutnost crvenih krvnih zrnaca može značiti krvarenje oko mozga ili leđne moždine. Bijele krvne stanice i određeni proteini mogu biti indikacija za tumor ili infekciju poput meningitisa.


Komenatara (2)

Miroslav-Mišo
Said this on 15.6.2011 U 07:32 am
Poštovani !

Mišljenja sam da je Spinalna punkcija kao metoda, prije svega jako invazivna, potom, već zastarila, za dobivanje saznanja koja se mogu dobiti najnovijim metodama pristupa pacijentu sa istim ciljem. Osobno sam prošao tu metodu, sasvim nepotrebno, kod već utvrđene Diskus-hernije, i totalne nepokretnosti, što je još trebalo da mi se izvadi u zub očnjak, a ja sam došao zbog kralješnice i već utvrđenih problema. Zahvat je napravljen nepotrebno, ili zbog izobrazbe lječnika ili zbog naplate financijskih sredstava što više iz HZZO-a !REZIME i dan danas gdje mi je vršena punkcija imam manje probleme u određenim pozicijama kralješnice !?
A odgovornost lječnika u Hrvatskoj ne dolazi u obzir (druga tema) !?
Na kraju molim odgovor , da li znate koje su to metode kojima se dobivaku ista saznanja kao i teškom invazivnom tj. Spinalnom punkcijom ?

Hvala i lipi pozdrav vama i ekipi iz SEVIDA-Male Oštrice, suncem obasjane i bisernim morem, sa okolnih 10-tak ostrva, okupane iz Apartmana Neda i Mišo (rezervacije primamo samo e-mailom)!
A D I O !!!
APARTMANI NEDA I MIŠO
Said this on 17.3.2012 U 10:10 am
Molim vaše stručno mišljenje, ili vaših stručnih suradnika, vezano za manualne tretmane namještanja kralješka br. 1 tzv ATLASA, ukoliko navodno nije u centru kako treba, tj nema ispravan položaj za nošenje glave i kontaktiranje s glavom, kao i odgovor na koji način se utvrđuje meritorno i znanstveno dali je ATLAS u normalnom položaju u odnosu na glavu i drugi kralješak tzv.AXIS !
Zahvalni na razumjevanju srdačno pozdravljamo i preporučujemo se !!!

APARTMANI NEDA I MIŠO, Sevid-Mala Oštrica

New comments are currently disabled.