Animacija trzajne ozljede

Transkript video animacije

Kičmeni stup sadržan je od 33 kralješka koji su složeni zajedno; mogu biti podijeljeni u 5 vrsta: postoje 4 trtična, 5 sakralnih, 5 lumbalnih, 12 torakalnih te 8 vratnih kralješaka. Oni omogućavaju stabilnost ljudskom trupu. Također, kosti u kičmenom stupu služe i kao zaštita leđnoj moždini i malim živcima koji izlaze iz leđne moždine u razne dijelove tijela.

Kralješci su spojeni jedan s drugim snažnim spojnicama nazvanim ligamentima; oni su također spojeni s okolnim mišićima putem krvnih žila.

Trzajna ozljeda, koja utječe na 7 vratnih kralješaka, najčešće je uzrokovana prometnim nesrećama kada sila udarca auta iza nas urokuje da glava trzne nazad i potom naprijed veoma brzo.

Ova video animacija pokazuje kako trzajna ozljeda nastaje od brzog micanja naše glave tijekom nesreće motornog vozila. Ovaj događaj može uzrokovati oštećenja mišića, žila i ligamenata vrata. Također može uzrokovati uklještenje živca između kralješaka, što uzrokuje bol i ukočenost koja se može kretati prema ramenu, ruci i dlanu.

Ovisno o ozbiljnosti ozljede, trzajna ozljeda može biti liječena raznim načinima, primjerice mobilizacijom ovratnikom, lijekovima, vježbama, a u ekstremnim slučajevima i operacijom.


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.