M.P.

Osnovne informacije

M.P, 47 godina, po zanimanu sam upravni referent i cijeli radni vijek od 27 godina sam provela na sjedećem radnom mjestu, a probleme sa kralježnicom sam počela osjećati prije petnaestak godina i u početku sam mislila da je to samo išijas. Posljednjih desetak godina sve intenzivniji su moji posjeti liječnicima, fizijatru, ortopedu, kiroprakticaru itd.

 

O Vašim tegobama i simptomima

Moja se bolest polako razvijala, no sve se svodilo na fizikalne terapije (koje su mi poneki puta čak i naškodile), uglavnom sve sam češće ostajala ukočena i uslijedile su sve cešce injekcije i lijekovi, koji su mi naštetili, te sam dobila cir na želucu i jednog dana primivši injekciju voltarena kao i obično, i penicilina zbog nekih drugih tegoba pala sam u penicilinski šok, te od tada mi se liječnik više ne usudi dati nit jedno, ni drugo. Posljednih dvije godine kod mene je uznapredovala i osteoporoza. Naravno, bivalo mi je sve gore i pocela u češća bolovanja i sve češće nisam mogla iz kreveta. Mislila sam svejedno da je to išijas, da vucem te pobleme još iz teškog djetinjstva, kada sam bila zlostavljana i odležala godinu dana u bolnici kao dijete sa otvorenim kavernama, no potom su ipak uslijedila snimanja i posjeti neurologu, koji je ustanovio teško oštecenje živaca na obje noge, posebno na desnoj, a prije 2 godine i prvi posjet i neurokirurgu, koji je vidjevši MR rekao da se moram operirati, jer ću s vremenom imati još gorih tegoba i preporučio mi prvi puta u životu toplice, koje su mi odobrene, ali terapija je bila bezuspješna, sedmi dan je došlo do uklještenja, pa su me poslali kući.

 

Operacija

2007. - interlaminektomija L3-L4., foraminotomija L4 na Rebru, prof. Paladino
2009. - selektivna endoskopska diskektomija L3-L4, dekompresija L4, intradiskalna terapija L4-L5 u KB Sestre Milosrdnice, dr. Robert Saftić
2009. - PLDD L3-L4 u KB Sestre Milosrdnice, dr. Robert Saftić
2010. - PLDD L1-L2 te L4-L5 radi rascjepa diska, KB Sestre Milosrdnice, dr. Robert Saftić
2010. - manje invazivna TLIF fuzija L3-L4 (imam svoj život nazad...)

 

Post-operativni oporavak

Najveći problemi počeli su nakon moje prve operacije. Čim sam došla kuci osjetila sam da nesto nije u redu, prvo sa ranom, došao je moj lijecnik i izvadio konce (koji su jos u bolnici morali biti izvadjeni!), potom za vikend je sin primjetio nesto s ranom, te pozvao hitnu, doktorica je takodjer nešto vadila i rekla da na mom mjestu ne bi isla u toplice, jer je rana inficirana. Ja sam ipak otišla u toplice, tamo mi je doktorica također izvadila nekakav konac i par dana previjala ranu. Počeli su i bolovi za koje sam shvatila da nisu samo od zahvata i tako je i danas uz još jedan problem, koji ni danas nisam riješila, iako sam bila više puta u bolnici, no uzrok temperature,koju sam dobila nakon operacije još nije pronadjen (temperaturu od cca. 37,5 imam od dana prve operacije).

Post-operativni oporavak od selektivne endoskopske diskektomije prolazi znatno bolje. Doktor je obećao 10% poboljšanja i upravo sam toliko i dobila. Bol u nozi je nestala, ali strašna bol u donjem dijelu leđa je i dalje pokretna.

Post-operativni oporavak od perkutane laserske dekompresija diska gotovo i nije oporavak, jer je to jedna minimalno-invazivna metoda uz minimalnu destrukciju tkiva i mišiča. Nažalost kod mene zahvat nije uspio.

Manje invazivna fuzija je izrazito teška operacija, no meni je uklonila većinu kronične boli i sada svoju preostalu bol uspješno kontroliram lijekovima. Imam svoj život nazad...

 

Poruka za ostale posjetitelje portala Spinoteka.HR

Kada krenu Vaši problemi, a konzervativne metode ne pomazu, savjetujem Vam operaciju u roku od 4 mjeseca jer statistički pokazatelji upravo tada će Vam ići na ruku. Jednom kada, i ako se odlučite na operaciju, savjetujem odlazak u KB Sestre Milosrdnice kod doktora koji razumiju i koji su svladali koncept minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (MISS).


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.