M.S.

Osnovne informacije

M.S., 24 godine, aktivno se bavim borilačkim sportom i završavam studij.

Imam 195 cm i 115 kg. 

 

O Vašim tegobama i simptomima

Upaljenje zglobova, odnosno prvi simptomi počeli su 3 godine prije dijagnoze bolesti. Klinička slika nije bila jasna, a na krvnoj slici je pokazivana samo ubrzana sedimentacija eritrocita i povišen CRP radi čega su mi godinu dana propisivali antibiotike jer se sumnjalo na infekciju, koja nikad nije nađena. Dijagnoza je bila otežana jer nije nađen HLA B 27 koji je karakterističan za tu bolest. Tri godine nije bilo nikakvih simptoma,osim pojave sindroma iritabilnog crijeva koji je dijagnosticiran nakon što je isključena Chronova bolest. Tek nakon sportske ozlijede diska i L 5 S1, na rtg-u je pronađena artroza, lordoza i skolioza, i tada su liječnici pokrenuli daljnje pretrage s obzirom na prijašnje simptome. Na MR-u su pronađene promjene na sakroilijakalnim zglobovima i kralježnici. Od popratnih bolesti prisutan je Raynaudov sindrom i slabija cirkulacija.

 

Operacija

-

 

Post-operativni oporavak

-

 

Poruka za ostale posjetitelje portala Spinoteka.HR

Mladim ljudima preporučam aktivno bavljenje sportom, jer sport je jedini lijek za ankilozantni spondilitis. Jačanje mišića, osobito leđnih rasterećuje kralježnicu i učvršćuje ju što dovodi do lakšeg podnošenja bolova kada je bolest u aktivnom stanju. Fizikalna terapija za mlade osobe koje se mogu baviti sportom je nepotrebna. Sami odredite intenzitet vježbanja i slušajte svoje tijelo ako pretjerate. Sportom i redovitim vježbanjem osnažujete tijelo i osjećate se bolje. Ali ne smijete zaboraviti na pravilnu prehranu jer ona čini polovicu puta do uspjeha. Preporučam uzimanje kvalitetnih proteina poslije vježbanja, odnosno sirutke (whey) u obliku šejkova, jer ćete tim putem mišićima dati dovoljno energije kako bi se mogli regenerirati i održavati svoju funkciju, ali istovremeno ćete unijeti i vrijedne aminokiseline i podići imunitet. Ukoliko uzimate Salazopyrin, održavanje imuniteta je jako bitno jer taj lijek ima imunosupresivni učinak. Pristup ovoj bolesti mora biti multidisciplinaran, samo što nažalost kod nas nije tako. Edukacije su iznimno bitne za usmjeravanje bolesnika i podizanje svijesti o važnosti kretanja.

Nemojte dopustiti da vas ova bolest spriječi u ostvarivanju ciljeva, morate biti svijesni da će biti teških perioda, ali radite na tome da oni budu lakše podnošljivi i kraći!


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.