Spinalna stenoza (stenoza spinalnog kanala)

Ukoliko spinalni kanal postane uzak, takav se poremećaj naziva cervikalna (vratna) ili lubalna (donji dio leđa) spinalna stenoza tj. stenoza spinalnog kanala. Ukoliko neuralni foramen postene uzrak, takav se poremećaj naziva cervikalna (vratna) ili lubalna (donji dio leđa) foraminalna stenoza. Kada se desi jedno, ili oba dva ova stanja, tada dolazi do kompresije leđne moždine i/ili živaca.

stenoza.jpg

Neki su ljudi s ovim poremećajem tj. suženjem rođeni. Međutim, u većini slučajeva do spinalne stenoze dolazi zbog starenja i "trošenja" kralješnice. Osteoartritis, degenerativne bolesti diska  te osteofiti su cesti uzroci ovih problema.

Bol je najčešći simptom, obićno popračen probleima u ekstremima poput slabosti, otupljenosti, manjku osjeta, trncima i slično. Cervikalna (vratna) spinalna stenoza uzrokuje probleme u vratu, ramenima, rukama i šakama. Lumbalna (donjio dio leđa) spinalna stenoza uzrokuje probleme u donjem dijelu leđa, nogama i uključuje išijas te probleme kod hodanja i stajanja. Manjak osjeta kod kontroliranja mokraće i stolice su znak  hitan pregled kod doktora. 

 

Dijagnoza

Za pravilno postavljanje dijagnoze važna je medicinska povijest pacijenta, fizički i neurološki pregled te slikovne pretrage.

 • Medicinska povijest uključuje simptome, njihovu težinu i već podvrgnute metode liječenja.
 • Fizički i neurološki pregled uključuje procjenu limita u kretanju, balansne probleme, bol, reflekse u tjelesnim ekstremima, slabost mišića i osjeta. Pregled može biti sadržan od serija kretanja kao što su hodanje, naginjanje naprijed, nazad, u stranu, i slično.
 • Slikovne pretrage mogu uključivati rentgen (prednji, stražnji, sa strane), CT, MRI (magentska rezonanca). Diskografija, mijelografija ili elektro-dijagnostičke pretrage također mogu biti potrebne.

 

Kada se preporuča minimalno-invazivna operacija(MIS)

Indikacije za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (MISS) variraju zbog stanja i dijagnoze te samog pacijenta. Minimalno-invazivan zahvat se preporuča u nekom od slijedećih slučajeva:

 • Bol i ostali simptomi se pogoršavaju
 • Bol i ostali simptomi ne regiraju na konzervativno ne-kirurško liječenje
 • Razvijaju se neurološki problem i ispadi poput slabosti, slabe koordinacije, ukočenosti, nemogućnosti kontroliranja osnovnih ljudskih potreba (mokrenje i stolica)
 • Slikovne pretrage poput rentgena (X-Ray) i magnetske rezonance (MRI) ukazuju na nestabilnost kralješnice
 • Bol i drugi simptomi značajno utječu na kvalitetu života

 

Ciljevi minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (MISS)

Kirurški ciljevi uključuju:

 • Dekompresija spinalnog kanala i/ili živaca (smanjenje pritiska)
 • Stabilizacija kralješnice, ukoliko je potrebno

 

Minimalno-invazivna kirurgija kralješnice (MISS) može sadržavati zahvate s ciljem dekompresije i stabilizacija kralješnice:

 • Dekompresijski zahvati smanjuju pritisak na spinalni kanal ili spinalne živce. Ovo uključuje uklanjanje ili  rezanje onog što uzrokuje pritisak (kompresiju).
 • Diskektomija (vađenje dijela diska), laminotomija, laminektomija i foraminotomija su česte vrste zahvata. Laminotomija (djelomično vađenje) i laminektomija (poptuno vađenje) uključuje rezanje komada kosti kralješnice blizu malog zgloba (lamine) kako bi se povećao prostor spinalnog kanala i kako bi se pristupilo samom mjestu obavljanja zahvata diskektomije. Foraminotomija proširuje foraminalni prostor gdje prolaze živci.
 • Većinom se minimalno-invazivnom kirurgijom kralješnice pokušava izbjeći spinalna fuzija, no ako postoje deformacije ili poremećaji, fuzija je moguće najbolja ocija. Specijalizirani minimalno-invazivni instrumenti za izvođenje fuzije su također dostupni.

 

Vrste minimalno-invazivnih zahvata za spinalne stenoza (stenoze spinalnog kanala)

Minimalno-invazivnom kirurgijom kralješnici se pristupa od naprijed (anterior), od iza (posterior), sa strane (lateral) ili kombinirano sa strane i od iza (postolateral). Vaš neurokirurg spinalnu stenozu može operirati jednom od slijedećih vrsta operacija:

 • Vratna ili lumbalna stražnja tubularna hemilaminotomija
  Ova procedura koristi mišićno-štedljive tubularne retraktore, umetnute kroz mali otvor sa strazanje strane pacijenta. Umjeto rezanja i oštećivanja mekog tkiva i mišća, tubularni retraktori njezno razdvajaju i šire mišiće i minimalno oštećuju meko tkivo. Koristeći mikroskopsku vizualizaciju, komad kosti kralješnice (lamine) i komad malog zgloba su uklonjeni kako bi došlo do dekompresije i kako bi se oslobodio prostor za živac.
 • Lumbalna laminoplastika
  Svrha i cilj lumbalne laminoplastike je proširivanje veličine spinalnog kanala i dekompresija leđne moždine i korjena živaca. Jedna strana lamine (kosti koja pokriva spinalni kanal) je otvorena. Druga strana je dekompresirana istim rezom. Mikroskop i specijalizirani instrumenti se koriste za uklanjanje hipertrofiranih ligamenata i osteofita. 
sten1.jpg sten2.jpg
MRI koji pokazuje spinalnu stenozu MRI bez znakova spinalne stenoze

Rizici i komplikacije

Niti jedan pacijent nije isti, stoga rizici i komplikacije variraju, no oni su s minimalno-invazivnim pristupom svedeni na minimum. Vaš kirurg će Vam objasniti moguće rizike i komplikacija koje se odnose na točno određenu vrstu zahvata.


Komenatara (4)

Zoran Šimić
Said this on 7.6.2011 U 12:19 pm
Imam 52 godine.Već 2 godine imam problema sa lumbalnim dijelom kralježnice.Napravio sam RTG, CT i MR. Po posljednjem nalazu na L3-L4 vidi se apsolutna stenoza spin. kanala, a u razini i.v. prostora L4-L5 vidi se relativna stenoza spin. kanala, L5-S1 plića protruzija diska itd.
Prof. dr. sc. Miroslav Vukić mi je tada preporučio da pričekam 2 godine i da učinim novu MR, što u skoro namjeravam učiniti.
I dalje mi je teško hodati, a još teže stajati na mjestu. Imam bolove u lumbalnom dijelu i to mi je dojadilo trpit. Zanima me koji se sve operativni zahvati rade kod nas u bolnicama?
Said this on 7.6.2011 U 12:27 pm
Pozdrav. Prema nasim saznanjima postoji nekoliko nacina lijecenja spinalne stenoze te protruzije diska. Od interspinoznih implatanata, laminektomije, mikro-dekompresije pa sve do minimalno-invazivnih zahvata. Preporucam da pregledate kategoriju "Minimalno-invazivna kirurgija kralješnice".
Said this on 7.6.2011 U 12:30 pm
Predlazem da se uclanite na nas forum i podijelite Vase iskustvo s drugima.
Robert
Said this on 18.6.2012 U 09:12 am
Dobar dan svima!
Zanima me da li je tko operirao vratnu kralježnicu,ko je radio operaciju ,gdje i kako se sad osjeća.Naime meni nekoliko neurokirurga , neurologa i radiologa sugerira da što prije operiram.
Dijagnoze od neurokirurga:
Hernio disci CV/CVI ET CVI/CVII
Drugi neurokirurg:
Spondylosis cervicalis C5-C7
Radiolog sa MR:
U razini C5/C6 i C6/C7 opsežniji dorzomedijalni prolaps diska ekstrudirano tkivo diska se širi mediolateralno obostrano straga u spinalni kanal u potpunosti sužava rednji subarhnoidalni prostor i po svemu vrši impresiju na medulu spinalis.
Unaprijed Vam zahvaljujem

New comments are currently disabled.